Ranska

Ranska on Euroopan unioniin kuuluva tasavalta Atlantin ja Välimeren rannikolla Länsi-Euroopassa. Se sijaitsee Espanjan ja Saksan välissä.  Ranskassa asuu noin 64 miljoonaa asukasta(2009). Ranskan pääkieli on ranska,  mutta siellä puhutaan monia muitakin kieliä, esim. saksaa, italiaa, portugalia ja arabiaa. Ranskan valtiomuoto on tasavalta ja se on EU-maa. Ranskan presidentti on Nicolas Sarkozy. Ranskan valuutta on euro. Pinta-ala on  549 000 km².

Kasvillisuus ja luonto

Luonnontieteellisesti Ranska voidaan jakaa nuoriin ja vanhoihin vuoristoihin, sekä tasankoihin. Noin 2/3 maan pinta-alasta on alankoa. Länsiosissa maata on lauhkea meri-ilmasto. Sateita saadaan noin 1 000mm vuodessa. Itään päin kesät lämpenevät, talvet viilenevät ja sateita saadaan eniten kesällä. Ranskan pohjois- ja  länsiosat kuuluvat kesävihantien lehtimetsien mereiseen vyöhykkeeseen. Sen yleisimpiä puita ovat tammi, pyökki, vaahtera ja mänty sekä etelässä kastanja. Atlantin rannikolla on myös kanervanummia. Les Landesin kuivatut suoalueet muodostavat  Ranskan suurimman yhtenäisen havumetsäalueen. Välimeren kasvillisuuden tavallisimpia puita ovat oliivipuu, rautatammi ja pinja. Lisäksi etelässä kasvaa macchiaa ja Rivieralla istutettuja palmuja.

Talous

Ranska on Euroopan merkittävin maataloustuottaja. Tärkeimpiä viljelyskasveja ovat: maissi, vehnä, ohra, peruna, sokerijuurikas, hedelmäpuut ja vihannekset (muun muassa: omenia ja persikoita). Ranska on maailman johtavia viinintuottajamaita. Karjanhoito (lampaita, sikoja, nautakarjaa) on keskeinen osa maataloutta; Ranska on huomattava lihan ja maitotuotteiden mm. juuston valmistusmaa. Myös kalastus ja metsätalous ovat merkittäviä elinkeinoja.

Tärkeimpiä teollisuudenaloja ovat rauta-, teräs-, kone-, telakka-, auto-, lentokone-, ase-, elektroniikka-, kemian-, paperi-, tekstiili- ja elintarviketeollisuus. Ranskassa käy vuosittain kymmeniä miljoonia matkailijoita, tärkeimmät turistikohteet ovat Pariisi ja Riviera.

Nähtävyydet

Disneyland joka sopii hyvin lapsiperheille, Musée du Louvre jossa on mm. maailmankuulu teos Mona Lisa, Tour Eiffel eli tutummin Eiffel torni joka on Pariisin symboli ja yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Ranskan pääkaupunki: Pariisi

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa asuu noin 2,2 milj. asukasta (2009). Valon kaupunki Pariisi on jo kauan ollut yksi maailman suosituimmista matkakohteista. Se on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, puistokaduistaan ja museoistaan. Monet rakennukset ovat todella vanhoja ja kadut ovat leveitä, puistokatuja lukuun ottamatta. Katuja reunustavat pienet putiikit ja liikkeet.

Ruoka

Ranskassa eri paikkakunnilla on oma perinteinen tapansa tehdä ruokaa. Luoteen tyypillisessä keittiössä käytetään voita, omenoita ja kermaa. Luoteessa suositaan karitsanlihaa ja siideriä, joka on siellä hyvin tyypillistä. Eteläosissa käytetään monin tavoin hanhea, sen lihaa, rasvaa ja maksaa, sekä etanoita ja tatteja. Kaakossa ruoka on saanut italialaisia vaikutteita ja raaka-aineita, kuten oliiviöljy, mausteyrtit ja tomaatit. Marseillessa käytetään paljon mereneläviä. Seudun kuuluisin ruoka on bouillabaisse marseillaise, erikoinen kala-äyriäiskeitto. Pohjoisosissa käytetään paljon perunaa, sianlihaa, makkaraa ja endiivejä (lehtivihannes) sekä olutta, sillä pohjoisosissa ruoka on saanut jo kauan vaikutteita flaamilaisesta keittiöstä. Idän keittiössä on eteläsaksalaisia vaikutteita. Tyypillisiä aineksia ovat sianliha, sianihra, makkara, hapankaali ja olut.

Uskonto

Ranskassa valtio on tiukasti uskonnosta erillään laïcité-periaatteen mukaisesti, eikä valtio siten tilastoi eri uskontokuntiin kuuluvia. Suurin uskonto on katolilaisuus, jonka tunnustajaksi itsensä ilmoittaa 51 % ranskalaisista. Noin 10 % käy säännöllisesti kirkossa. Itseään katolilaisina pitävien määrä on pudonnut nopeasti 1990-luvun alun 80 prosentista ja ateistiksi itsensä ilmoittavien määrä on nykyisin 31 %. Ranskassa on melko suuri muslimivähemmistö, sillä suuri osa Pohjois-Afrikasta oli Ranskan siirtomaita 1950-luvulle asti. Lisäksi Ranskassa on Länsi-Euroopan suurin juutalaisvähemmistö.

Haastattelimme tätä projektia varten Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozya.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ranska

WSOY facta,  Matkailijan maantieto

Tammi, Näe ja koe Ranska

(: Tekijät: Jasmiina Anttonen ja Elsa Simonen 🙂

Mainokset

13 vastausta artikkeliin: Ranska

 1. Sara-ope sanoo:

  Hyvä! Olette löytäneet paljon tietoa Ranskan kasvillisuudesta ja luonnosta. Kiinnittäkää huomiota vielä sivuston luettavuuteen (esim. lauseen ”…rannikolla Länsi-Euroopassa, se sijaitsee Espanjan ja…” voi jakaa kahteen eri lauseeseen, niin on helpompi lukea ja ymmärtää).
  Haluaisin tietää lisää vielä Ranskan ruusta ja uskonnosta. Myös Ranskan lippu olisi mukava lisä!

 2. Espanja sanoo:

  Mä haluun Ranskaan kattoo maisemii! Kuvat oli ihanii! Kiitos!

 3. Bulgaria sanoo:

  Hyvin selvästi kirjoitettu ja paljon tietoa. Haluaisin lähtetä sinne joskus…

 4. Saksa sanoo:

  Ranska on aivan ihana maa ja haluaisimme käydä siellä. Teksti oli hyvin tukeva eli paljon tietoa oleva teksti. Kuvat ovat hienoja. Saksa ja Ranska ovat aika samanlaisia ja ne ovatkin naapurimaat. 🙂

  t. Saksalaiset: Cate ja Nelly

 5. Kreikka! sanoo:

  Olisi kiva päästä ranskaan! Ranska on aika erilainen maa kuin Kreikka. Kuvat olivat kauniita.Tekstiä oli riittävästi 😀

  -Inka ja Iina

 6. Iso-Britannia sanoo:

  Hellou! 😀
  Teidän tekstissä oli paljon tietoa ruoasta… Eiffeltornista oli hieno kuva:)
  Ei jaksa kirjottaa enempää… 😀

 7. Nora sanoo:

  Kiitos, tästä oli apua kouluprojektissa 🙂 Ilmoitan lähteen! 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s