Slovakia

TERVETULOA SLOVAKIAAN

Virallinen nimi: slovenska republika

Slovakian koordinaatio: 48 40 n, 19 30 e              

Pinta-ala: 48 845

0-14 vuotiaita: 19%a

Pääkaupunki: Bratislava

Itsenäistyi: 1993

Kansallisuuspäivä: 1.SYYSKUUTA ja 29.ELOKUUTA

Slovakia ja Tšekki erosivat toisistaan vuodenvaihteessa 1992-1993.

Slovakia itsenäistyi tammikuussa 1993, kun Tšekkoslovakia jakautui Tšekiksi ja Slovakiksi.

Slovakia sijaitsee keskellä Eurooppaa Tonavan varrella. Maan pohjoisosaa halkoo Karpaattien vuoristo. Korkein huippu on Gerlachovský štít (2 655 metriä). Tonavan tasangon alangot ovat hedelmällistä viljelysmaata, Alueella tuotetaan vehnää, ohraa, perunaa, sokerijuurikasta, hedelmiä, tupakkaa ja rypäleitä.

Presidentti, jolla on rajalliset valtaoikeudet, valitaan yleisillä vaaleilla viisivuotiskaudeksi. Parlamentti on yksikamarinen, ja sen 150 jäsentä valitaan nelivuotiskaudeksi.

Slovakia on aikojen saatossa vallattu monta kertaa, ja monien kukkuloiden harjalla onkin edelleen nähtävissä linnoituksia. Bratislava oli aikoinaan Unkarin kuninkaiden kruunajaiskaupunki, ja siellä voi ihailla keskiaikaista ja barokkiarkkitehtuuria.

Perinteistä ruokaa ovat perunamykyt lampaanmaitojuuston kera sekä kaalikeitto ja makkara.

Tunnettuja Slovakialaisia ovat Štefan Banič, joka keksi laskuvarjon vuonna 1913, ja USA:ssa syntynyt pop-taiteilija Andy Warhol, jonka vanhemmat olivat kotoisin Slovakiasta.

Teimme nauhoitetun haastattelun Slovakian presidentistä Ivan Gašparovičistä.

Suosikkiresepti: Taimenrullat keitettyjen perunoiden kera. (n.4 hengelle)

4 pientä taimenfileetä

½ dl viinietikkaa

suolaa

valkopippuria

½ sipulia

1 laakerin lehti

½ dl valkoviiniä

3 dl vettä

Kastike:

50g voita

2rkl vehnäjauhoa

½dl kasvislientä

suolaavalkopippuria

½dl kuohukermaa

3dl kalan haudutuslientä

1rkl ketsuppia

1/4 tl sokeria

persiljaa

Koristeeksi:

1sitruuna lohkottuna

persiljaa

1. mausta kalafileet suolalla ja valkopippurilla.

2. rullaa fileet ja kiinnitä coktail-tikulla.

3. aseta rullat laakeaankattilaan.

4. lisää sipuli, vesi, viinietikka, valkoviini ja mausteet. Hauduta rullia miedolla lämmöllä kannen alla 6-10 minuuttia.

5. lisää kuohukerma ja keitä hiljalleen vielä 10 min.

Valmista kastike:

1.sulata voi kattilassa. (ÄLÄ RUSKISTA!)

2.lisää vehnäjauhot ja sekoita.

3.lisää n.3dl kalan haudutus lientä, kasviliemi, ketsuppi, suolaa ja valkopippuria sekä sokeri.

4.keitä noin 20 min.

5.lisää kuohukerma ja keitä hiljalleen vielä 10 min.

Tarjoile kalarullat kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera. Koristele sitruunan lohkoilla ja persiljalla.

TEKIJÄT: JOONATAN KILPELÄINEN , OLIVER LOHMAN JA ALI ATAE.

6 vastausta artikkeliin: Slovakia

  1. Sara-ope sanoo:

    Työllänne on mukava otsikko; tunsin oloni heti tervetulleeksi🙂. Lukekaa tekstinne vielä läpi ajatuksella. Kirjoitetaanko Slovakian virallinen nimi pienellä? En oikein ymmärtänyt kohtaa ”Koordinaatio: 48 40 n, 19 30 e”. Sitä voisitte selittää hieman lisää. Myös pinta-alan yksikkö kaipaa tarkastusta.
    Hyvää työtä! Kaipaisin vielä lisää tietoa Slovakian taiteesta ja kulttuurista. Myös maan lipun voisi liittää sivuille.

  2. Aino ja Suvi sanoo:

    Kivasti tehty.🙂 terveisin espanja

  3. Albania sanoo:

    kiva teksti,opin paljon uusia asioita!

  4. Ranska sanoo:

    Siellä luki Joonata, mutta pieni virhe ei se ny niin paljon haittaa.

    Hyvää tietoa!!!

  5. Saksa sanoo:

    Hienoa työtä, teksti oli lyhyt mutta suuri tietoinen. Upeita kuvia.
    Saksassa on enemmän ihmisiä, mutta nämä kaikki maat ovat silti saman vertaisia.

    t. Saksalaiset: Nelly ja Cate🙂

  6. Bulgaria sanoo:

    Hienot kuvat ja hyvin kirjoitettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s